Sijainti: Pääsivu Lukeminen Materiaalit Ekapeli

Ekapeli lukemisen taitojen harjoitteluun

Ekapeli Otsikko

Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita. Ekapelistä on laadittu useita versioita. Pelit on kehitetty Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta.

Ekapeli AlkuEkapeli Maahanmuuttaja

Ekapeli Alku

Ekapeli Alku soveltuu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille. Pelissä harjoitellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja. Peliä voi pelata tabletilla, kännykällä tai tietokoneella, ja sitä voidaan käyttää kotona, koulussa ja esikoulussa.

web_google_play.pngLataa WindowsilleLataa Mac App StorestaLataa App Storesta

Ekapeli-Maahanmuuttaja

Ekapeli MaahanmuuttajaEkapeli Maahanmuuttaja on erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Pelin sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti kielen mukaan ja niissä korostuvat sen kielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät.

web_google_play.pngLataa WindowsilleLataa Mac App StorestaLataa App Storesta

Ekapeli-Sujuvuus, Ekapeli-Lukeminen, muut

Lataa asennuspaketti

Ekapeli-harjoittelu

Ekapelin taustalla on Jyväskylän yliopiston Lapsen kielen kehitys -pitkittäistutkimuksessa tehdyt havainnot ja tutkimustulokset.

Suomen kielessä puheen äänteet vastaavat tarkkaan kirjaimia. Ekapelin esi- ja alkuopetuksen versioissa (Ekapeli Alku, Ekapeli-Eskari ja Ekapeli-Yksi) harjoitellaankin kirjain-äännevastaavuutta. Ekapeli Alussa siirrytään myös tavujen ja sanojen harjoitteluun pelaajan osaamisen mukaan.

Ekapeli-Sujuvuus, on tarkoitettu tarkoille lukijoille, joilla on vaikeuksia lukemisen sujuvuuden kanssa. Pelissä luetaan tekstejä sekä tehdään harjoitteita, joilla pyritään nopeuttamaan tavujen, sanojen ja lauseiden lukemista. Myös Ekapeli Alku sisältää lukusuvuuden harjoitteita.

Suosituksemme on, että lapsi aloittaa harjoittelun lukemisen tarkkuutta harjoittavalla Ekapelillä (Ekapeli-Alku) ja vasta sen jälkeen etenee sujuvuuden harjoitteluun Ekapeli-Sujuvuudessa.

Rekisteröityminen

Ekapeliä voi käyttää joko rekisteröitynä käyttäjänä tai ilman rekisteröitymistä. Rekisteröitynä käyttäjänä pelaajien tiedot ja pelitilanteet ovat käytössäsi aina kirjautuessasi Ekapeliin miltä tahansa laitteelta. Pelitilanteen voi myös jakaa toisen käyttäjän kanssa, esimerkiksi koulussa ja kotona tapahtuvaa pelaamista varten. Voit rekisteröityä Ekapelin käyttäjäksi pelin kautta. Jos pelaat rekisteröitymättä, pelitulokset tallentuvat vain sille laitteelle, jolla lapsi pelaa.

sivun alkuun