Sijainti: Pääsivu Sanasto LukiMat sanasto

LukiMat sanasto

Sanasto koostuu LukiMat sivustoilla teksteissä esiintyvistä vieraammista käsitteistä ja niiden määritelmistä. Sanastosta löytyvä käsite näkyy teksteissä korostettuna. Viemällä hiiren korostetun käsitteen päälle, saat käsitteen määritelmän näkyviin. Sanastoa voi käyttää myös tekemällä sanahakuja (koko sana tai sanan osa) tai aakkosittain valitsemalla kaikki tietyllä kirjaimella alkavat käsitteet. Myös Ä-kirjaimella voi hakea sanastosta.

 Erityinen tuki
Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityinen tuki järjestetään joko yleisen tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Erityinen tuki muodostuu erityisen tuen päätökseen perustuvasta erityisopetuksesta sekä muista esi- ja perusopetuksen tukimuodoista. Erityisen tuen tehtävänä on tarjota oppilaalle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista tukea. Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen erityisen tuen päätös.
 Erityisen tuen päätös
Erityinen tuki on vahvin tukimuoto, jota voidaan antaa erityisen tuen päätöksellä. Erityisen tuen päätöksessä päätetään lapsen oikeusturvan ja opetuksen järjestämisen kannalta merkittävät asiat (kuten lapsen pääsääntöinen opetusryhmä, mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä muut tarvittavat pelvelut). Myös oppimäärän yksilöllistämisestä määrätään erityisen tuen päätöksessä. Erityisen tuen päätös tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen ja ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä sekä aina lapsen tuen tarpeen muuttuessa.
 Erityisopetus
Erityisopetuksella tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetusta. Oppilas voi saada erityisopetusta osa-aikaisesti muun opetuksen ohessa, erityisluokissa, erityiskouluissa tai muussa oppilaalle soveltuvassa paikassa ja muodossa. Osa-aikaista erityisopetusta nimitetään myös pienryhmäopetukseksi, klinikkaopetukseksi ja luokattomaksi erityisopetukseksi. (Koulukielen sanasto, 2007.)
 Erityisryhmä
Erityisryhmä on erityisopetuksen yksi toteutusmuoto
(Ks. erityisopetus). Integroidusta erityisryhmästä puhutaan silloin, kun ryhmässä on sekä erityisopetuksen että yleisopetuksen lapsia.
 Erotusdiagnostiikka
Sairauksia ja vaikeuksia arvioitaessa on tärkeätä tutkia miltä ilmiöön kuuluu ja mitä siihen ei kuulu, jotta päädyttäisiin oikeisiin johtopäätöksiin mikä sairaus tai vaikeus on kyseessä. Asian selvittelyssä arvioidaan terveydentilaa ja kehityksellisiä asioita laajemminkin. Tällöin puhutaan erotusdiagnostiikasta.
sivun alkuun