Sijainti: Pääsivu Matematiikka Vanhemmalle Oppimisen tukeminen

Oppimisen tukeminen

Tästä osasta löytyy tietoa tukitoimista, joiden avulla lapsen matemaattisten taitojen kehitystä voidaan tukea koulussa. Lisäksi annetaan vinkkejä erilaisista toiminnoista, peleistä ja leikeistä, joilla voi tukea lapsen matemaattisia taitoja kotona. Ensin lyhyesti näkökulmia harjoittelun perusperiaatteista.

Yleisiä periaatteita taitojen harjoittelusta:

1. Harjoitus tekee mestarin

Ei taida olla olemassa taitoa, jonka voisi omaksua harjoittelematta. Selvitettiinpä minkä taidon kehitystä tahansa, niin parhaiten suoriutuvien taustalta löytyy poikkeuksetta enemmän ja ennen kaikkea intensiivisempää harjoittelua kuin vähemmän taitavien. Tämä pitää paikkaansa myös oppimisvaikeuksien kohdalla. Oli lapsella sitten miten suuria oppimisen vaikeuksia tahansa, vain harjoittelemalla taidot kehittyvät.

2. Aseta rima oikealle korkeudelle

Harjoittelu liian suurin tavoittein tai liian vaikeilla sisällöillä on huonoa harjoittelua. Kun matematiikka on lapselle hankalaa, liian usein yliarvioidaan hänen osaamistaan.
Myöskään liian yksinkertainen tai mekaaninen harjoittelu ei edistä oppimista. Jo opittujen asioiden toistaminen uudelleen ja uudelleen ei ole oppimista. Tekemisen pitää olla haasteellista, muttei ylivoimaista.

3. Harjoittelusta pitää nauttia

Ilman motivaatiota ei harjoittelu ole tehokasta. Onnistumisen kokemukset ruokkivat sisäistä motivaatiota paljon enemmän kuin ulkoiset kehut. Ulkoiset kehut toimivat vain silloin, kun niihin on jotain todellista perustetta.

4. Omaa tekemistä pitää ymmärtää

Mekaaninen suorittaminen ei ole tehokasta harjoittelua. Myös lapsen pitää ymmärtää, miksi hän tekee jotain ja ennen kaikkea hänen pitää ymmärtää, miksi hän tekee, niin kuin tekee. Kun lapsi kykenee selittämään, miksi jokin asia matematiikassa tehdään niin kuin se tehdään, voidaan olla huomattavan paljon varmempia siitä, että hän todella hallitsee asian, eikä vain toista muiden antamia malleja.

Lue lisää oppimisen tukemisesta koulussa

Lue lisää oppimisen tukemisesta kotona

sivun alkuun